ponedeljek, 11. julij 2016

Zadar 3.7.2016

Nekaj slik z potepanja po Zadru. Še posebej lep je bil sončni zahod ,ki velja za enega najlepših na svetu, kar priča tudi veliko število turistov ,ki z Morskih orgel(ploščat ob obali ,ki proizvaja različne zvoke ,odvisno od morskih tokov) slikajo zahod.


Ladja

































No tu pa nekaj slik sončnega zahoda z Zadrskega kanala.






































Hojla ,mi imamo boljši  razgled:)































Posebno pozornost številnih obiskovalcev z vsega sveta vedno pritegnejo morske orgle. Gre za urbano instalacijo, ki je hkrati tudi prostor za počitek in sprostitev ter meditacijo ob poslušanju mističnih tonov z razgledom na Zadrski kanal in čudovit sončni zahod.
































Zadar ponuja čudovit pogled na slikovite zgradbe. Verjamem da marsikateri tega niti ne opazi ob pogledu na levo stran slike:)



































Samostan sv. Marije pripada redu benediktink, ki ga je ustanovila zadrska plemkinja Čika leta 1066. Čika je prihajala iz najuglednejše zadrske družine Medijevcev (Medijevci), po nekaterih virih pa je bila celo polsestra hrvaškega kralja Petra Krešimirja IV. V samostanu domuje tudi zbirka cerkvene umetnosti Zlato in srebro Zadra.(Slika spodaj)































Cerkev svetega Donata je dal v 9. stoletju postaviti sv. Donat, njegovo ime pa nosi šele od 15. stoletja. Za gradnjo cerkve so porabili ruševine rimskih mest. Cerkev ima nenavadne akustične značilnosti, zato v njeni notranjosti že več kot 30 let prirejajo mednarodni festival srednjeveške in renesančne glasbe Glasbeni večeri v sv. Donatu.


































Rimski foum je največji tovrstni prostor na vzhodni strani Jadrana. Forum je dal postaviti prvi rimski cesar Avgustin, o čemer pričata tudi napisa iz 3. stoletja, ko je bila gradnja končana. Površina foruma je 90 x 45 metrov. Še danes se lahko sprehajamo po izvirnem pločniku in stopnicah(na sliki desno spodaj ,ob drevesu)



































Viteza ,ki sta se hitro skrila pred mojim objektivom.































Gospodična ob številnih pogledih ni morala zadrževati smeha. Vseeno ni kar tako bulit cel včer v ljudi okoli sebe.
































Ozke Zadrske ulice.
































Da ne bo kateri mislil da je deževalo ob pogledu na cesto. Verjetno je kamen z nečim premazan ,da se tako sveti.




































Zadar je zvečer res lep ob teh barvitih lučeh.


































Pogled na ozke Zadrske ulice z malo višje perspektive.



































Pešmost




Ni komentarjev:

Objavite komentar